• Pasovačka prvákov za čitateľov

            V mesiaci október naši prváci navštívili Krajskú knižnicu Karola Kmeťka v Nitre. Milé pani knihovníčky našich žiačikov slávnostne pasovali za oficiálnych čitateľov a  rozdali im ich čitateľské preukazy. Pútavým spôsobom žiakom predstavili fungovanie knižnice, vysvetlili im pravidlá správania sa v knižnici, k vypožičaným knihám, ale taktiež žiakov previedli aj celým oddelením, ktoré je venované deťom. Prvákom sa akcia veľmi páčila, prejavili záujem o knihy a dokázali, že veľa o knihách a knižnici už aj vedia. Každý zo žiakov si domov na jeden mesiac vypožičal knižku, ktorá ho upútala. Veríme, že aj takýmto spôsobom u mladších žiakov prebudíme hneď v počiatkoch záujem o čítanie. Tešíme sa na návštevu knižnice opäť o mesiac! 

            Jana Kákošová Gregušová

          • Október- mesiac úcty k starším

            Mesiac október zaujal v kalendári svoje miesto, príroda za obliekla do čarovných farieb a my sme si so  žiakmi 1.C a 2. B  pripomenuli , že október je aj  mesiac úcty k starším. Spoločne sme sa na hodine výtvarnej výchovy porozprávali o našich starých rodičoch, ale aj prarodičoch. Vysvetlili sme si, čo presne slovo úcta znamená a následne žiaci svoje babky a dedkov výtvarne stvárnili. V závere vyučovania žiaci svoje výtvarne stvárnené  babky a dedkov predstavili ostatným spolužiakom. Vnučky a vnuci sa veľmi  tešia ako obdarujú svojimi prácami svojich starých rodičov. 

            Jana Kákošová Gregušová

          • Post Bellum – príbehy, na ktoré sa nesmie zabudnúť

            V dňoch 12. – 13. októbra nás navštívilo občianske združenie Post Bellum. Zanietení lektori si pre našich žiakov deviatych ročníkov pripravili zaujímavé workshopy. Žiaci mali možnosť vyskúšať si atmosféru totalitného komunistického režimu a zažiť vyučovanie inak.  Vďaka hraniu rolí sa vžili do skutočných príbehov postáv prenasledovaných totalitou a spoznávali fakt, že sloboda nie je samozrejmosť.

            Verím, že z našich žiakov vyrastú aktívni občania, ktorí si uvedomia, že sloboda je najmä zodpovednosť.

            -STEF-

        • Výtvarná súťaž
          • Výtvarná súťaž

            Žiaci 3.c sa zapojili do výtvarnej súťaže, ktorú organizoval HK Nitra o 100 lístkov na Žiaci hokejový zápas Nitra Trenčín. Aj keď sa tento krát usmialo šťastie na inú školu veríme, že tieto kresby povzbudia našich hokejistov v ďalších kolách.

            M.Žitná

        • Deň kaše
          • Deň kaše

            Dňa 11. októbra prebiehal na našej škole projekt : Deň kaše, ktorý je skvelou príležitosťou, ako propagovať dôležitosť zdravej výživy a súčasne pomôcť organizácii Mary's Meals v boji proti hladu a negramotnosti.

            Deň kaše je medzinárodný deň, ktorý sa každoročne oslavuje 10.októbra. Tento deň je organizovaný touto organizáciou, ktorá pomáha deťom žijúcim chudobných krajinách sveta tým, že im poskytuje každodenné jedlo v škole. Osvedčenou praxou Mary's Meals je poskytovať deťom porciu kaše alebo iného jednoduchého jedla v školách, čím ich pritiahne do vzdelávacieho procesu a zlepší ich životné podmienky. Hlavným cieľom Dňa  kaše je upozorniť na dôležitosť výživného jedla pre každé dieťa sveta a zároveň podporiť stravovací program Mary's Meals, ktorý poskytuje jedlo deťom chudobných oblastiach.

            Aj naša škola podporila túto skvelú myšlienku a počas veľkej prestávky si deti vychutnali rôzne druhy svojej obľúbenej kaše, či tradičnej kaše Likuny phala, ktorá pochádza z africkej krajiny Malawi. Je to kaša, ktorá je vyrobená zo soje a mletej kukuričnej múky.

            Po celý  deň prebiehala aj zbierka, ktorej výnos pôjde na podporu Mary's Meals.

            Ďakujem všetkým zástupcom Žiackeho parlamentu, ktorí pri dnešnej  zbierke pomáhali.

            🙏🍀🙏🍀❤️

            Za 22 € dokáže Mary's Meals  nasýtiť jedlom v škole jedno dieťa na celý školský rok!🙏🙏🙏🙏 

            Ďakujeme všetkým, ktorí ste prispeli❤️🙏🥣

        • Outdoorové vyučovanie
          • Outdoorové vyučovanie

            Naša škola kráča s dobou. Vo 4. B triede okrem iného využívame výhody outdoorového vyučovania
            (aktívne učenie sa vonku v prírodnom prostredí). Na fotografiách máme hodinu vlastivedy. Téma:
            Slovensko na mape.
            Tinka

        •  Žiacky parlament v ŠD UKF v Nitre.
          • Žiacky parlament v ŠD UKF v Nitre.

            Dňa 9.10.2023 sa náš Žiacky parlament zúčastnil v ŠD UKF v Nitre na prednáške pod názvom - Európska únia v kocke. Prednášku viedla vysokoškolská pedagogička a politologička Mgr. Radoslava Brhlíková, PhD., ktorá nám v kocke predstavila ,ako funguje Európsky parlament.

            Získali  sme sa veľa zaujímavých informácií, ktoré sme na záver využili v kvíze, ktorý pripravili študenti politológie. Naša škola si odniesla 1.miesto zo všetkých zúčastnených základných a stredných škôl.

            Ďakujem našim zástupcom Žiackeho parlamentu  za skvelú reprezentáciu školy.

            - S. Benčíková -

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            26.september - Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznych aktivít. Jedným z hlavných cieľov je podporovať výučbu cudzích jazykov medzi všetkými občanmi Európskej únie, ktorá má 24 úradných a pracovných jazykov.

            Aj naši žiaci 6.A triedy na hodine nemeckého jazyka a výtvarnej výchovy diskutovali s vyučujúcimi o prínose jazykového vzdelávania, o príležitostiach a možnostiach, ktoré sa im výučbou cudzích jazykov otvárajú.

            V rámci týchto predmetov spoločne vytvorili krásny projekt.

            - Sylvia B. -

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

            Aj tento rok prebiehala v piatok 22. septembra 2023 na našej škole verejná zbierka “Biela pastelka”, ktorej cieľom je získavať prostriedky na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Vďaka vám všetkým sa nám podarilo vyzbierať sumu 123,81 eur. Ďakujeme ❤️🫶🙏 

            Zároveň by som sa chcela poďakovať našim zástupcom Žiackeho parlamentu , ktorí túto akciu zorganizovali.

            - Sylvia B. -

        • Európsky týždeň športu
          • Európsky týždeň športu

            Dňa 29.9.2023 sme sa ja my ŽŠ KNIEŽAŤA PRIBINU zapojili do Európskeho týždňa športu. Vybrali sme si náročnejší terén. Išli  sme od našej školy až na Zobor k vysielaču. Bolo to 12.5 kilometra, ale zvládli sme to.      Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento týždeň je určený naozaj pre každého – bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň zdatnosti. Mal by spojiť jednotlivcov, štátne a verejné orgány a súkromný sektor.

            Hlavnou témou zostáva výstižné „#BeActive“ – činorodosť, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. Zapojiť sa môžeš aj ty a každý deň. Stačí si zacvičiť a rozhýbať sa?!

            Deň predtým sme išli k Zoborskému jazierku v rámci OŽAZ,  kde to bola rozcvička pred výstupom na Zobor. Mali sme aj  stanovištia CO, zdr. príprava a ochrana prírody. Tam sme si zopakovali, ako sa máme správať v kritických situáciách, ako pomôcť  zranenému, ako sa správať v prírode a aj pri život ohrozujúcich situáciách.

            Adame 

        • Ochrana života a zdravia
          • Ochrana života a zdravia

            Dňa 28. a 29.septembra naši žiaci absolvovali teoretickú a praktickú časť učiva „Ochrana života a zdravia“. Žiaci získali potrebné poznatky na rozpoznanie nebezpečných situácií ohrozujúcich život a zdravie. Cieľom tohto účelového cvičenia bolo, aby sa žiaci vedeli bezpečne pohybovať a orientovať v prírode, získali praktické zručnosti v sebaochrane a zoznámili sa so základmi prvej pomoci. Vo štvrtok pre žiakov 1.stupňa pripravili p.učiteľky Báreková, Žitná a Richterová skupinové činnosti v oblasti zdravotnej prípravy, CO a pobytu a pohybe v prírode. V piatok sme sa prešli k Zoborskému jazierku. Oba dni nám prialo pekné počasie, preto si deti pobyt v prírode naplno užili.

            Verešová

        • Včelia farma Smolenice
          • Včelia farma Smolenice

            Dňa 27. 9 .2023  sa žiaci 3.C a 4.A  zúčastnili exkurzie  na včelej farme v Smoleniciach. Deti sa pútavým spôsobom dozvedeli informácie o živote včiel, vyrobili si vlastnú sviečku. Potom sa presunuli do včelej záhrady, ktorú tvoril labyrint z tisícok kvetov spájajúci svet včiel a ľudí. Absolvovali tu praktické ukážky ,ktoré sa týkali včelieho plástu, včelieho peľu, včelieho roja , včelieho tanca a v závere ochutnali viacero druhov medu. Deti mali možnosť si zakúpiť včelie produkty vyrobené na farme.

            Žitná, Báreková

        • Celoslovenská súťaž INNOVATION CAMP
          • Celoslovenská súťaž INNOVATION CAMP

            víťazi

                 Žiaci R. Novák, E. Fufaľová, D. Floreková, S.J Ďuriš Albuerne a Y. Dudavskyi sa aktívne zapojili do tímovej súťaže. Bola organizovaná JA Slovensko a uskutočnila sa 26. 9. 2023 v Banskej Bystrici v hoteli Dixon. Výzvou bolo: Ako efektívne nakupovať. Vyhodnotenie súťaže nám prinieslo radosť. V tíme na 2. mieste bol Y. Dudavskyi. Zatiaľ, čo žiaci súťažili sprevádzajúci učitelia sa zdokonaľovali v neverbálnej komunikácii.

            Gratulujeme.

            -run-

        • Európsky týždeň mobility  16.-22.9.2023
          • Európsky týždeň mobility 16.-22.9.2023

            Európsky týždeň mobility je každoročnou iniciatívou Európskej komisie, ktorá slúži ako platforma na zvýšenie povedomia o dôležitosti udržateľných foriem dopravy a zmenu našich cestovných návykov už viac ako 20 rokov.

            Téma ročníka Európskeho týždňa mobility (ETM) 2023 je ŠETRI ENERGIU. Táto téma sa zameriava na dôležitosť znižovania energetických nákladov a spotreby v oblasti dopravy s cieľom dosiahnuť udržateľnú a efektívnu mobilitu.

            Naša škola je každoročným podporovateľom ETM a v rámci tohto týždňa žiaci našej školy absolvovali jazdu na kolobežkách, káričkách a kreslenie po chodníkoch v okolí našej školy.

            - AR-

        • Spolu pešo do školy
          • Spolu pešo do školy

            Aj tento školský rok naša škola zorganizovala celoškolskú akciu “Spolu pešo do školy“. Prihlásení žiaci kráčali spolu s pedagógmi do školy z rôznych častí Nitry, a tak mohli podporiť “Deň bez áut“, ktorý sa koná každý rok 22.9. Tento rok sa konal už 2.ročník tejto vydarenej akcie a žiaci sa opäť v hojnom počte prihlásili. Do školy kráčalo takmer 200 žiakov, z čoho máme obrovskú radosť a už teraz sa tešíme na 3.ročník.

            -AR-

        • Septembrový  tulipán  22. 9. 2023
          • Septembrový tulipán 22. 9. 2023

            Na integračnom workshope Septembrový tulipán sa zúčastnilo viac ako 50 detí. Deti z našej 4. A triedy sa tešili na stretnutie s bratislavskými kamarátmi, ktorých spája nielen priateľstvo, ale aj umenie a spoločné aktivity v rámci projektu Darujem ti tulipán organizovaného Asociáciou Divadelná Nitra. Ústrednou témou bolo: Čo robiť, aby bol svet lepší.  Po tom, ako deti svoje myšlienky napísali na papier, tvorili krásne mierové holubice. Neskôr každý použil svoj motív na vytvorenie  spoločnej holubice. Výsledok ich spoločnej  tvorivej činnosti znovu zdobí vstup do našej školy. Program pokračoval bubnovačkou so skupinou Jamadan. Zmrzlinové osvieženie vyplnilo prestávku pred koncertom swingovej skupiny Funny Fellows. Deti si z tohto spoločného podujatia odniesli krásne zážitky.

            I.P.

        • Innovation CAMP
          • Innovation CAMP

            https://www.jaslovensko.sk/innovation-camp/

            foto

            26. september 2023 (utorok) - od 10:00 hod., Hotel Dixon, Banská Bystrica .Veríme , že nominvanému tímu z našej školy držíte palce(:-). R. Novák, E. Fufaľová, D, Floreková, J. Ďuriš, Y. Dudavskyi.

            Doprovod a mentálny podporovateľ I. Runák.

            Program od 10:00 hod. do 18:00 hod.

            Stručná charakteristika súťaže

            Innovation Camp je celodenná súťaž, počas ktorej žiaci pracujú na reálnej výzve, ktorú vytvoril organizátor súťaže. Úlohou žiakov, rozdelených do zmiešaných tímov, je nájsť najlepšie riešenie zadanej výzvy na danú tému a prezentovať ho pred odbornou porotou. Najlepšie 3 tímy získajú hodnotné ceny, diplomy. 

            Súťaž je bezplatná.

            Ciele súťaže

            Cieľom súťaže je stimulovať kreatívne a inovačné schopnosti žiakov. Vďaka tejto súťaži si žiaci vyskúšajú tímovú prácu pri riešení zadanej výzvy, rozvíjajú svoje komunikačnéprezentačné zručnosti, sú motivovaní k využívaniu príležitostí. Súťaž im priblíži aj fungovanie reálneho podnikateľského prostredia.

    • Kontakty

      • Základná škola kniežaťa Pribinu, Andreja Šulgana 1, 949 01 Nitra
      • ZŠ: 037/651 18 32 037/642 36 35 ŠJ: 0903 413 008, 037/7411 860 Školský psychológ a špeciálny pedagóg: 0903 413 007
      • Andreja Šulgana 1, 949 01 NITRA 949 01 Nitra Slovakia
      • 37865501
      • 2021650125
      • 48.31109,18.090228
      • ŠKD: SK96 5600 0000 0008 5890 6006 ŠJ: SK48 5600 0000 0008 5890 9004 ZŠ: SK66 5600 0000 0008 5890 8001 BIC: KOMASK2X
      • SRRZ - Rodičovské združenie pri ZŠ "Rodičia deťom ZŠ kniežaťa Pribinu" ul. Andreja Šulgana 1 949 01 Nitra Slovensko DIČ: 2022737585 IČO: 17319617/1223 č.účtu: SK47 0900 0000 0002 3429 8292
      • PaedDr. Pavol Mada
      • Obvodné oddelenie Policajného zboru Nitra-západ Štúrova 72 Nitra 0961573905 oonr.zapad@minv.sk, chranimedeti@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje